2019-07-07 Vrienden Smartlappenkoor zong in Oisterwijk

Het Vrienden Smartlappenkoor was door de Molenzangers uitgenodigd om deel te nemen aan het Korenfestival in Oisterwijk. Dit werd voor de derde keer georganiseerd. 21 koren deden mee verdeeld over 7 podia. Door elk koor werden drie optredens verzorgd. Om 13.10 uur was ons eerste optreden in de Stationsstraat (Leut) en we zongen 6 liedjes. Daarna om 14.55 uur bij Willeke d'n Draaier. Het laatste optreden was bij de Kiosk. Het weer was de organisatie goed gezind en het was lekker druk in het centrum van Oisterwijk. De middag was goed georganiseerd. Graag willen we hierbij de Molenzangers hartelijk bedanken.

2019-06-30 Vrienden Smartlappenkoor zong in Vlissingen

Het Vrienden Smartlappenkoor was samen met het Westhoeks Mannenkoor uitgenodigd door Smartlappenkoor Scharretjoe uit Vlissingen. Er werd gezongen ter gelegenheid van het 30-jarig jubilieum van café De Concurrent, thuisbasis van Smartlappenkoor scharretjoe. Elk koor zong twee keer een half uur. Scharretjoe begon gevolgd door het Westhoeks Mannenkoor en daarna was het Vrienden Smartlappenkoor aan de beurt. De tweede sessie had dezelfde volgorde. De middag werd afgesloten met een samenzang van drie liedjes. Het eerste liedje was “Aan het strand stil en verlaten” gevolgd door “De woonboot”. Er werd afgesloten met een liedje speciaal voor Café De Concurrent en dat was “Bij ons in De Concurrent”. Het was een gezellige, zonnige middag met mooie koren en mooie liedjes. Hierbij willen dan ook Smartlappenkoor Scharretjoe, het Westhoeks Mannenkoor en Café De Concurrent hartelijk bedanken.

2019-05-26 Vrienden Smartlappenkoor zong in Son en Breugel

Het Vrienden Smartlappenkoor heeft zondag 26 mei jl. weer een succesvol optreden verzorgd tijdens het 16e Smartlappen- en Levensliederenfestival bij La Sonnerie in Son & Breugel. Het koor wist de vierde plaats te bemachtigen.

La Sonnerie is gevestigd in het voormalige klooster van de Zusters Der Liefde. De accommodatie van La Sonnerie is sinds 2004 de officiële trouwlocatie van de gemeente Son en Breugel en is vanaf dat jaar ook de plaats voor het jaarlijks terugkerende Smartlappen- en Levensliederenfestival. Vanuit het gehele land trekken touringcars vol koorleden en muzikanten dan naar La Sonnerie. Het smartlappenfestival staat altijd garant voor een verrassende middag waar bezoekers genieten van de diverse koren en uit volle borst mee kunnen zingen. Het enthousiasme waarmee de zangers, zangeressen en muzikanten op het grote podium in de voortuin en in de binnenplaats staan te zingen is ongekend.

Sinds twee jaar is de formule om de onderlinge krachten van de koren te meten veranderd. Was het voorheen zo dat door elk koor een act moest worden uitgevoerd, wordt er nu een zangwedstrijd gehouden waarbij alle koren in de Kapelzaal van la Sonnerie voor een vakjury hun kwaliteiten moeten tonen. De Kapelzaal waarin enkele oude elementen nog steeds zichtbaar zijn, zoals het houten plafond, de grote glas-in-lood ramen, het altaar en de biechtstoel, leent zich door de prima akoestiek uitstekend voor een zangwedstrijd zonder microfoonversterking.

Het Vrienden Smartlappenkoor is bij La Sonnerie geen onbekende. Vanaf de start heeft het koor jaar bijna elk jaar meegedaan waarbij met de uitvoering van een act zelfs de eerste plaats werd veroverd. Het was dan ook spannend hoe er deze keer op zangkwaliteit met de elf deelnemende koren gejureerd zou gaan worden . De Waredo's uit Dodewaard, Beekse Smart uit Prinsenbeek en de Heydse Vismaatjes uit Ter Heyde Aan Zee vielen in de prijzen. Het Vrienden Smartlappenkoor eindigde op de vierde plaats.

Het was als vanouds druk en gezellig, de weersomstandigheden waren prima en de onderlinge contacten tussen de koren werden verstevigd. De organisatie was de mening toegedaan dat het Vrienden Smartlappenkoor ook op muzikaal gebied weer een topprestatie had geleverd en dat zij het koor graag weer terug wilde zien. Het Vrienden Smartlappenkoor is een van de weinige koren met een eigen muzikale begeleiding door een combo bestaande uit twee percussionisten, twee accordeonisten en een bassist. Het koor onderscheidt zich daarmee van de vele andere koren die doorgaans zingen met geluidsbanden. Het publiek weet deze begeleiding altijd enorm te waarderen.

 

Bekijk ook de foto's: Smartlappenfestival te Son en Breugel

2018-12-22 Vrienden Smartlappenkoor zong in Koolhoven Tilburg

>>> Om de foto's van dit optreden te zien: 2018-12-22 Kerst in Koolhoven te Tilburg!

We zijn in Koolhoven Tilburg, voor ons optreden bij en tijdens de lampionnen optocht. Het weer is gelukkig droog en niet zo guur. Voor ons staat er een tent klaar waar we in kunnen zingen, het orkest staat al opgesteld en langzaam komt iedereen in Koolhoven aan. Koolhoven is prachtig versiert elk huis heeft de zelfde versiering en het is één geheel. Steeds meer mensen komen rond de tent staan, en er is Glühwein en chocolademelk met slagroom. Ook een heuse snoepkraam met van alles erop en aan. Vuurkorven voor de marshmallows en een heel gezellige sfeer. We beginnen aan ons eerste optreden en het lijkt wel of alle mensen uit hun huis komen, want er kwam steeds meer publiek bij. Mensen met lampjes aan hun kleding, kinderen met lampionnen, kinderwagens versiert met lampjes, wat leuk om te zien en ja ook de kerstman was er. Na het eerste optreden splitsen we op.

Een aantal leden bleven achter om te samen ter plekke onze liederen ten gehore te brengen. De andere lopen met de kinderen mee. Op de snuitjes van de kinderen staat de spanning af te lezen want men is heel serieus met het vasthouden van hun lampionnetje. Maar wanneer we gaan lopen en zingen valt de spanning eraf en komen de blije toetjes tevoorschijn. Sommige zingen zachtjes mee en het is enorm gezellig. We lopen door de wijk Koolhoven en mensen die lekker binnen zaten bij de haard kwamen spontaan toch even kijken naar wat er buiten gebeurde. Ook in de andere straten was het gezellig versiert en wat was het een grote optocht. Zoveel mensen die zoveel warmte uitstraalde daar wordt een mens toch wel heel blij van. Terug bij de tent aangekomen zongen we onze tweede reeks liederen en bij het liedje Jingle bells vroeg onze dirigent of de kinderen bij het koor wilde gaan staan om mee te zingen. Nou dat was niet tegen dovenmans oortjes gezegd en heel enthousiast kwamen de kleintjes en daarna wat groter kinderen voor ons staan en zongen met ons mee. Men vond het zo leuk dat ze de verdere liedjes gewoon bij ons bleven staan en wie weet zitten er aankomende nieuwe koorleden bij. Het was een fantastische avond en als ik een kerstgedachte zou mogen uitspreken, dan zou ik wensen en ik denk met mij wel alle koorleden, dat het over de hele wereld zo vredig zou met zo’n warme kerstsfeer als deze avond in Koolhoven.

Lieve mensen uit Koolhoven dank jullie wel voor jullie gastvrijheid en we komen graag volgend jaar terug.

2018-12-19 Vrienden Smartlappenkoor zong bij de Volckaert

Het is woensdagavond en het wordt langzaam druk in de hal van de Volckaert, voor ons optreden met het Vrienden Smartlappenkoor. De hal is in kerstsfeer omgetoverd en dat geeft gelijk een bijzondere sfeer. De mensen zijn er klaar voor, en wij ook. We zongen de sterren van de hemel en veel mensen neuriede, zongen of wiegde mee op de muziek. Als we het liedje “wonderland” zingen en er een sneeuwpop wordt gemaakt door twee van onze koorleden (zij kleden dan een koorlid aan als sneeuwpop) dan zie je de mensen elkaar aanstoten en allen keken dan ook met serieuze belangstelling naar het ontstaan van die sneeuwpop. Opeens zie je mensen lachen en als ik dan naar onze sneeuwpop kijk, staat hij daar met een wortel in zijn mond als neus en een bezem in de hand, ja dat is een vrolijk gezicht. Wat een heerlijkheid om zoveel blijde gezichten te zien. In de pauze mengde we ons onder de mensen die in de hal zaten, en vele vertelden dat we er zo mooi uitzagen. Als ik vroeg; vond u het mooi, en kon u het goed horen, dan kwam er een brede glimlach en een volmondig, JA HOOR en ik zit te genieten, of men zei; Ik ken heel veel liedjes van jullie. Als ik dan zei, dat ze gerust mee mochten zingen, dat wij dat heel fijn zouden vinden, dan zag je de glinstering in hun ogen. Twee bewoners vertellen dat ze zelf in het koor zitten van de Volckaert, en dat zingen hun blij maakt. Na de pauze begonnen we met het liedje “ kerst van de bedelknaap” en ook dat werd met veel belangstelling gevolgd. Een koorlid beeld dan de bedelknaap uit die aan het einde bibberend van de kou dood neer valt, wanneer ons koorlid daar ligt, staat er opeens iemand op uit het publiek en legt haar vest over hem heen, wat een lief gebaar was dat. Het liedje “Stille Nacht” kenden vele mensen, ook het liedje “een heel gelukkig kerstfeest werd uit volle borst meegezongen, wat een saamhorigheid was dat. Bij het laatste liedje “ Mooi kerstfeest” had ik even zelf een kippenvel momentje, terwijl wij neuriede op de maat van de muziek nam de dame van de Volckaert de gelegenheid om ons te bedanken voor het optreden, en met zoveel blije gezichten van de bewoners van de Volckaert kon voor ons de avond niet meer stuk.

Dank je wel lieve bewoners en leiding.

Fijne feestdagen, een gezond 2019 en graag tot volgend jaar!

2018-12-15 Vrienden Smartlappenkoor zong bij de Cammeleur

Door Liese Kimenai

Nog niet zolang ben ik inwoonster van Dongen, en is voor mij hier alles vrij nieuw. Wat mij het eerste opviel was de vriendelijkheid van de Dongenaren. Als ik in de winkel wat vroeg en vertelde dat we pas hier waren komen wonen, werd er altijd gezegd , nou welkom in Dongen. Dat gaf een bijzonder gevoel. Het verenigingsleven is hier ook heel actief en zo werd ik gevraagd om bij het “Vrienden Smartlappenkoor” te komen. We repeteren elke dinsdagavond in de Salamander, wat erg gezellig is. Op een van de repetitieavonden werd ons verteld dat we drie keer een optreden hadden in de Cammeleur tijdens de kerstmarkt. Wel moesten we dan in Dickens kledij. Ik dacht nog waar haal ik dat vandaan, maar dat was zo gepiept, want waar zouden we zijn zonder internet. Nadat ik een mooie jurk had besteld kon voor mij de kerstmarkt beginnen. Op de repetitieavonden werden de kerstliederen ingezongen en dat bracht al veel kerstsfeer. Eindelijk was het dan zaterdag 15 december en vertrok ik in mijn Dickens jurk naar de Cammeleur, waar ook de andere koorleden aanwezig waren. In groepjes liepen we over de kerstmarkt en spraken mensen aan wat ze van de kerstmarkt vonden, dat het erg koud was en of ze wisten dat we met het “Vrienden Smartlappenkoor” elk heel uur een optreden hadden, waar ze bij uitgenodigd waren om te komen kijken en mee te zingen. De kerstmarkt was erg sfeervol, lekkere geurtjes van het eten en de zelf gemaakte kerstkransen, vele leuke kerststukjes en kaarsen en ja ook de kerstman was aanwezig. Op het Looiersplein stond een mooie kerststal en heel veel mensen met koude maar blije gezichten. Het werd voor ons tijd om op te treden dus snel naar de Cammeleur waar het aardig druk werd. Nadat ieder zijn plaatsje had gevonden begon ons eerste optreden van die avond, en wat ging het goed. Vanuit het koor keek ik recht in de gezichten van het publiek en vele zongen of neuriede met ons mee. Bij het laatste liedje van het eerste optreden van de avond kondigde onze dirigent het liedje Jingle Bells aan. Opeens komt er een stemmetje uit het publiek “Dat ken ik ook , dat heb ik geleerd op school”. Het was een klein meisje die dat riep, en onze dirigent vroeg haar om bij het koor te komen staan en mee te zingen. Het meisje was heel enthousiast en zonder chroom ging ze tussen twee van onze koorleden staan en zong het liedje zwaaiend naar papa met ons mee. Het gaf ons allemaal een fijn gevoel, want zeg nou zelf, daar doe je het toch voor. Na een korte pauze ons tweede en derde optreden met steeds veel publiek, was het een zeer geslaagde avond we kregen veel applaus. Mochten er na deze avond mensen net zo enthousiast geworden zijn als dat leuke meisje, om te zingen bij ons het “Vrienden Smartlappenkoor”, dan bent uw van harte welkom. Verder wens ik, maar ook zeker onze koorleden, u allen een fijne kerstmis en een gezond 2019 toe, en zien we uw graag in het nieuwe jaar nog eens terug, bij een van onze optredens.

2018-09-29 Vrienden Smartlappenkoor trad op bij Festival "KOM"

Bekijk de foto's KOM festival in Oosterhout

Op zaterdag 29 september bruiste  de binnenstad van Oosterhout. Vijftig koren, waaronder Het Vrienden Smartlappenkoor, brachten hun repertoire ten gehore. Van pop tot smartlap tot gospel. Dus voor ieder wat wils. Het eerste optreden was op de Keiweg en begon om 14.55 uur. Er werd begonnen met het lijflied Duiventorenwals. De optredens duurde 20 minuten waarin we in totaal 7 liedjes konden zingen. Om 16.40 uur werd er afgesloten op het podium Leysenhoek. Ook hier konden we 7 liedjes, variërend van een echte smartlap tot vlotte Nederlandstalige liedjes laten horen. Het was druk en gezellig in Oosterhout.

KOM hartelijk dank voor de goede organisatie en publiek bedankt voor jullie applaus. Graag tot een volgende keer.

 

2018-06-24 Korenfestival 20-jarig jubileum Vrienden Smartlappenkoor

Bron Dongenhomespot: https://optimaal.dongenhomespot.nl/#post4966

 

Mooie herinnering aan het jubileumconcert van het Vrienden Smartlappenkoor

Afgelopen zondagmiddag vierde het Vrienden Smartlappenkoor haar 20-jarig jubileum. De middag stond in het teken van samenzang. Op het terras van Café De Salamander gaven naast het Vrienden Smartlappenkoor de gastkoren Zing in Zang (uit Dongen), Scharretjoe (uit Vlissingen) en het Meidenkoor Woest Genoegen (uit Hank) acte de préséance. Het jubileum korenfestival had als formule om koorleden dichterbij het publiek te brengen en dat lukte goed.

Het weer zat mee; de zon scheen, het was droog en de temperatuur aangenaam voor een buitenoptreden en braderie. Ruim 200 zangers en zangeressen betraden deze middag het podium. Door hun enthousiaste optredens, waarbij verbroedering, gedeelde smart, warmte en gezelligheid de boventoon voerden, wisten zij veel bezoekers te verleiden tot het uit volle borst meezingen van de gekozen liederen.

Een terras vol met lachende gezichten. Vele herinneringen werden opgehaald. Wat is het Nederlandstalig lied toch populair. Die conclusie mag weer eens een keertje getrokken worden. Smartlappen, het is een feit, zijn gewoon populair maar sommigen vinden het woord wat negatief klinken. Nergens voor nodig zeggen de leden van het Vrienden Smartlappenkoor. Gezelligheid is troef en teksten in het Nederlands zijn gewoon te verstaan.

Gezelligheid en saamhorigheid zijn ook de basis die koorleden met elkaar bindt. Truus Ackermans, Ad en Toos Buijs, Julia Raaymakers en Willy Stevens zijn vanaf de oprichting van het koor al lid. Afgezien van het feit dat eind 2001 een aanzienlijk aantal leden het koor verliet om een nieuw koor te gaan vormen is er in de afgelopen 20 jaar weinig verloop van leden geweest. Dat geldt ook voor de muzikanten. Zo is accordeonist Rini Marijnissen al 15 jaar bij het koor betrokken.

Het Vrienden Smartlappenkoor heeft in de afgelopen 20 jaar goed aan de weg getimmerd en is in de regio geen onbekende. Twee CD's zijn uitgebracht en de kast met bekers staat vol met prijzen die gewonnen werden op festivals in Midden- en Oost Brabant. Zo werd deze middag de act van ‘het Orgeltje’ opnieuw uitgevoerd waarmee het koor in 2007 op het festival in Son & Breugel de eerste prijs behaalde.

In haar afsluitingswoord dankte voorzitter Ineke Buijs de gastkoren, de leden die veel tijd en energie hebben gestoken in de voorbereiding van het evenement en de sponsoren van het Vrienden Smartlappenkoor die het evenement financieel mogelijk hebben gemaakt.

Voor de koorleden houdt het jubileumjaar hier overigens niet op. In augustus worden zij nog getrakteerd op een gezellig avondje.

2018-02-20 Onze jubilarissen van 2017 !!

 

Tijdens de algemene ledenvergadering op 20 februari 2018 werden een aantal leden in het zonnetje gezet vanwege hun jubileum. Janny Blok, Corrie Vermetten en Elly Willemen vanwege hun 10-jarig jubileum. Mariet Ooms, Frans Akkermans, Fo van Broekhoven, Arie Tabeling (lid van verdienste) vanwege hun 15-jarig jubileum.

Hieronder tref je de foto's die gemaakt zijn door onze vaste fotografe Betsie Cloïn!

 

myFlickr

12-02-2018 Vrienden Smartlappenkoor trad op tijdens carnaval in de Volckaert

Nadat de de prins en de wittebollen en het Vrienden Smartlappenkoor waren voorgesteld werd om 14.00 uur begonnen met het Peejelied gevolgd door 't Feest kan beginnen. De sfeer zat er al vroeg goed in en het was lekker druk. Om 14.55 uur werd aangegeven dat de Raad van Elf klaar stond en werd er afgesloten met  Laat de zon in je hart. Het koor kon even pauze nemen en keeltjes smeren, zodat de Raad van Elf de mensen kon toespreken. Na de pauze werd om 15.30 uur begonnen met Het kleine café aan de haven. Er werden echte carnavalsnummers gezongen, maar natuurlijk ook meezingers. Om 16.00 uur werd afgesloten met In ons café. Nadat onze dirigent Peter iedereen had bedankt werd door de organisatie gevraagd om een toegift. En natuurlijk werd deze gegeven. Er werd uiteindelijk afgesloten met Nie knieze nie zeure.

Iedereen bedankt. Wij en de bewoners kunnen weer terug kijken op een gezellige middag.

Pagina 1 van 5

Agenda ...

2019-09-22 - Café Chantant te Dongen !

Op 22 september 2019 houden wij ons "Café Chantant" in...

2019-09-28 - Kom Oosterhout

Op 28 september 2019 zingen wij te Oosterhout bij festival...

Nieuws ...

2019-07-07 Vrienden Smartlappenkoor zong in Oisterwijk

Het Vrienden Smartlappenkoor was door de Molenzangers uitgenodigd om deel...

2019-06-30 Vrienden Smartlappenkoor zong in Vlissingen

Het Vrienden Smartlappenkoor was samen met het Westhoeks Mannenkoor uitgenodigd...

2019-05-26 Vrienden Smartlappenkoor zong in Son en Breugel

Het Vrienden Smartlappenkoor heeft zondag 26 mei jl. weer een...

2018-12-22 Vrienden Smartlappenkoor zong in Koolhoven Tilburg

>>> Om de foto's van dit optreden te zien: 2018-12-22 Kerst...

2018-12-19 Vrienden Smartlappenkoor zong bij de Volckaert

Het is woensdagavond en het wordt langzaam druk in de...

Kamer van Koophandel nummer: 18057329
IBAN nummer: NL34 ABNA 0577 1206 54
Het koor is aangesloten bij de Bond voor Smart & Levensliederen onder relatienummer: 70705
© 2015 Vrienden Smartlappenkoor. All Rights Reserved.