Op Zaterdag 27 Augustus 2022 was het zover.....

We hadden er zo naar uitgekeken om eindelijk weer te kunnen optreden bij "de tranen van Van Cooth" te Breda. 

De bus was om half 10 bij de Cammeleur om onze spullen te laden.Tijdens de vakantie gingen de repetities namelijk gewoon door, maar dan bij de Cammeleur. Ná het laden van de materialen vertrok de bus naar de Salamander waar onze leden op zouden stappen. Er was afgesproken dat de bus om 10.00 uur zou vertrekken. Ook gingen een aantal leden van "de Loswalklinkers" met "onze" bus mee. Gezellig ! Nadat ook de spullen van "de Loswalklinkers" waren geladen en iedereen een plekje in de bus had gevonden vertrok de bus naar Breda. Daar aangekomen werden we ontvangen met koffie en thee en kregen we ook de keuze uit een krentenbol of een eierkoek. Het smaakte ons goed. Ook een flesje water werd ons aangeboden. Een aantal leden van ons koor was zo vriendelijk om deze versnaperingen voor de organisatie aan ons uit te delen. Als klap op de vuurpijl kregen we allen ook een consumptiebon om de inwendige mens te versterken.

Na dit lekkers was het tijd om naar de eerste locatie te gaan waar we zouden optreden. Daar dit het eerste optreden was hadden we voldoende tijd om het geluid en de instrumenten en dergelijke netjes weg te zetten. Op verzoek was het zo ingepland dat "de Loswalklinkers" telkens vóór ons op zouden treden. Dit zorgde voor extra gezelligheid en een gezellig vast publiek. Na het optreden van "de Loswalklinkers" waren wij aan de beurt en.... het ging fantastisch! Het combo, het koor en de dirigent waren allen op hun best en onze geluidsman zorgde er voor dat zowel de zang als de muzikanten goed in balans te horen waren. En het publiek genoot met volle teugen wat te merken was aan de enthousiaste reacties.

Ons tweede optreden volgde snel en door de goede samenwerking met "de Loswalklinkers" hadden beide koren zelfs nog tijd over om nog bij het derde optreden een toegift te doen. Als super verrassing stond bij aanvang van ons derde optreden daar ineens "onze Betsie" met haar fotocamera. Ja zei ze, "ïk moet toch foto's komen maken" Deze foto's zijn nu ook te zien op deze website. Maar.... zoals altijd komt aan alles een einde. Ook aan deze dag. Om 17.00 uur stond de bus alweer klaar om ons af te zetten in Dongen. We waren echter nog niet uit gefeest en samen met "de Loswalklinkers" is er in de bus de weg terug naar Dongen luidkeels gezongen. Bus onderneming VANDERWOUW uit Dongen heeft ons comfortabel en veilig vervoert. Aangekomen in Dongen zijn de koorleden moe maar voldaan huiswaarts gegaan en hebben een aantal leden de materialen en dergelijke weer veilig opgeborgen zodat we over een aantal weken weer kunnen starten met de repetities zodat we op zondag 25 september weer een mooi optreden kunnen laten zien en horen bij Café De Salamander met ons Café Chantant.

Hieronder treft u de foto's gemaakt door Betsie Cloïn.

myFlickr

 

 

Aller eerste optreden van het "Vrienden Smartlappenkoor" uit Dongen in Bemmel

  

Na 2 jaar stil geweest zijn door corona,

Waren we naar enkele repetities weer klaar om op te treden.

En dat hebben we gedaan en hoe.

Bemmel in de Betuwe nodigde ons uit.

Met de bus naar Bemmel met chauffeur Johan gingen we

Vol goede moed op weg

10 koren waren er, waar onder V.S.K

De Smartlappen gingen op zn best.

Het publiek vond het ook mooi en zong luid mee.

Het was een heel gezellige dag en onze nieuwe dirigent was erg tevreden.

Met de bus weer naar huis met een blij gevoel en weer op naar het volgende op treden,

En dat word Tranen van COOT in Breda . we hebben er weer zin in!!!

Stukje is ingezonden door: Willy Stevens

 

20220710 VriendenSmartlappenkoor Bemmel FJ01

Foto: Frans Jansen. Als chauffeuse-model heeft Thea Ansems gefigureerd. 

 

Voorzitter Vrienden Smartlappenkoor heeft het stokje na 6 jaar overgedragen

 

Ineke Buijs heeft het voorzitterschap van het Vrienden Smartlappen Koor, tijdens de jaarvergadering van 4 februari 2020, na 6 jaar overgedragen aan Marlena Kuis.

Zij heeft voordat ze voorzitter werd 2 jaar het penningmeesterschap bestiert.

Ineke heeft beide functies altijd naar eer en geweten uitgeoefend en dit met verve volbracht.

Dit was niet altijd gemakkelijk omdat zij ook enige gezondheidsklachten heeft gehad waaronder een hernia en heel veel rugproblemen.

Omdat een van haar eigenschappen -perfectionisme- is, heeft zij altijd een tomeloze inzet laten zien zodat zij er zeker van was dat alles goed en vlekkeloos zou verlopen.

Wij als bestuur maar ook de leden bedanken haar enorm voor wat zij voor het koor heeft gedaan en betekent.

Ineke blijft lid van ons koor en kan nu gaan genieten van het zingen van mooie smartlappen zonder de rompslomp eromheen.

Nadat Ineke de nieuwe voorzitter en de overige bestuursleden bedankt heeft en succes heeft gewenst geeft zij aan het volste vertrouwen te hebben in deze nieuwe samenstelling.

Ineke bedankte de koorleden die het vertrouwen in haar hebben gehad al die jaren en draagt de voorzittershamer over aan Marlena Kuis.

Marlena inmiddels ook al weer 4 jaar lid, heeft zin in haar functie maar geeft aan de steun en het vertrouwen nodig te hebben om zo’n perfect uitgevoerde functie over te kunnen nemen.

Zij geeft aan hier zin in te hebben en haar uiterste best te doen waarna zij met 100% van de stemmen aan haar functie kan beginnen.

Dongen maart 2020

myFlickr

 

 

Op 15 december waren we uitgenodigd voor 3 optredens van een half uur. Dit was t.b.v. de Kerstklokkenloop in Loon op Zand. Wij werden gestationeerd in Woonzorgcentrum de Venloene aldaar. Gelukkig was dit binnen want het waaide nogal hard en het regende nóg harder. Sneu voor de mensen die deze route gingen lopen. Om 18.30 uur was ons eerste optreden en om 20.30 uur ons laatste. Wij zongen wederom 3x een half uur, afgewisseld met het koor De Levensgenieters. Het was afwissend druk en minder druk. Over belangstelling hadden we gelukkig niet te klagen. Er waren ook flink wat bewoners aanwezig wat het gezellig druk maakte. Onder de bezielende leiding van Ingrid van Gils hebben we weer een paar mooie optredens neer kunnen zetten. Onze muzikanten hebben weer voor een mooie instrumentale omlijsting gezorgd want waar zouden we zijn zonder hen? Al met al mogen we weer terugkijken op een mooie dag. Samen met onze vrienden hebben we weer een mooie herinnering geschapen waar we met warme gevoelens op terug kunnen kijken.

 

OPROEP;

Wist u overigens dat dit prachtig, gezellig en enthousiast koor naarstig op zoek is naar een nieuw dirigent(e)? Als u interesse hebt mag u natuurlijk altijd informatie opvragen. Voor gegevens kunt u terecht op www.vriendensmartlappenkoor.nl. U bent van harte welkom.

Jeetje, wat een feest. Wat hebben we hier naar uitgekeken. Prachtige oude en nieuwe Nederlandstalige kerstliedjes zingen in Charles Dickens stijl tijdens de geweldig versierde Kerstmarkt in Dongen. En dat samen met je lieve vrienden van het Vrienden Smartlappenkoor. Kan het nog sfeervoller? Blije gezichtjes, rode koude neusjes, glinsterende oogjes en een lach op ieders gezicht. De lucht van vers gebakken oliebollen en glühwein. Voor mij is dit in ieder geval dé ultieme kerstsfeer beleving.

We waren uitgenodigd voor 3 optredens van een half uur. Nou, die kunnen wij met ons repertoire wel vol zingen hoor. Geen probleem. Wij werden door de mensen van de Cammeleur zéér hartelijk ontvangen. In de Cammeleur waren er 3 verschillende groepen die optraden, te weten Blaaskapel Hierzenwedan, Popkoor Spirit en Vrienden Smartlappenkoor.

Dat was voor mij nog wel even een dingetje, aangezien ik van beide genoemde koren lid ben en de optredens van deze 2 koren elkaar steeds afwisselden. Maar, u begrijpt het al, ik ben tè enthousiast om met één van de koren niet mee te doen. Dus, niet klagen maar dragen.

Alle deelnemers kregen in totaal 2 gezamenlijke kleedruimten toegewezen en daar konden we gebruik maken van een buffetje met koffie, thee, water en soep wat door het personeel was klaargezet. Was het op, dan werd het op verzoek gewoon weer aangevuld. Heerlijk. De spanning en de opgetogen sfeer was voelbaar. Eindelijk mochten we weer optreden. Want zeg nou zelf, daar repeteer je toch het hele jaar voor?

En een succes was het. Omdat onze vaste dirigent en onze interim dirigente beiden niet konden werd onze percussionist Jac van Vorstenbosch ingezet. Fijn dat we hem ook altijd nog achter de hand hebben. Bedankt Jac. In het begin was het uiteraard nog niet zo druk maar in de loop van de avond werd het gelukkig steeds drukker. Het publiek reageerde enthousiast en het werd een mooie avond.

Op 3 november vertrokken wij vol goede moed met een gehuurde bus naar de “Fonkel” in Helmond.

Wij waren daar uitgenodigd voor een korenwedstrijd, beoordeeld door een samengestelde jury. Ieder koor mocht namelijk één jurylid voordragen zodat ieder koor onpartijdig werd beoordeeld door 5 juryleden.

Er werd gelet op o.a.;

  • zuiverheid van de zang maar ook van de muzikanten
  • de uitstraling en kleding van het koor
  • de uitstraling en de professionaliteit van de dirigent(e)
  • de originaliteit van de keuze van het repertoire
  • de uitvoering van het repertoire

 We werden hartelijk ontvangen door de gastheer en werden voorzien van koffie of thee.

Om 11.30 uur mocht het eerste koor voor de jury verschijnen.

Het was prima georganiseerd.

Het thema was zeer toepasselijk, namelijk “fonkelen”.

 

Ieder koor mocht een half uur acte de présence geven.

Na ieder optreden was er een half uur de tijd om de instrumenten en waar nodig de attributen te verwijderen en voor het volgende optreden weer te installeren.

In de foyer mochten ook alle koren 1x hun kunnen laten zien.

De optredens waren zeer uiteenlopend.

Dit zorgde dan ook voor de nodige afwisseling en vermaak.

Het publiek applaudisseerde dan ook enthousiast en er werd af en toe zelfs gedanst.

De sfeer zat er goed in.

Om 17.00 uur zong het laatste koor tot 17.30 uur.

Om 18.00 uur was de uitslag van de jury.

Het was erg spannend, iedereen had zich immers van zijn beste kant laten zien.

En je weet natuurlijk nooit hoe andere mensen jouw koor zien en ervaren.

Nou, pakte dat even goed uit.

Een welverdiende 2de plaats hadden we in de wacht gesleept!!!

Euforie alom natuurlijk, dat zul je begrijpen.

Het was een hele mooie dag en een ieder van ons ging voldaan naar huis.

De Fonkel, bedankt voor de hartelijke ontvangst en de goede organisatie.

 

Ik ben blij en trots deel te mogen uitmaken van dit mooi, hartelijk en gezellig koor.

Het Vrienden Smartlappenkoor was door de Molenzangers uitgenodigd om deel te nemen aan het Korenfestival in Oisterwijk. Dit werd voor de derde keer georganiseerd. 21 koren deden mee verdeeld over 7 podia. Door elk koor werden drie optredens verzorgd. Om 13.10 uur was ons eerste optreden in de Stationsstraat (Leut) en we zongen 6 liedjes. Daarna om 14.55 uur bij Willeke d'n Draaier. Het laatste optreden was bij de Kiosk. Het weer was de organisatie goed gezind en het was lekker druk in het centrum van Oisterwijk. De middag was goed georganiseerd. Graag willen we hierbij de Molenzangers hartelijk bedanken.

Het Vrienden Smartlappenkoor was samen met het Westhoeks Mannenkoor uitgenodigd door Smartlappenkoor Scharretjoe uit Vlissingen. Er werd gezongen ter gelegenheid van het 30-jarig jubilieum van café De Concurrent, thuisbasis van Smartlappenkoor scharretjoe. Elk koor zong twee keer een half uur. Scharretjoe begon gevolgd door het Westhoeks Mannenkoor en daarna was het Vrienden Smartlappenkoor aan de beurt. De tweede sessie had dezelfde volgorde. De middag werd afgesloten met een samenzang van drie liedjes. Het eerste liedje was “Aan het strand stil en verlaten” gevolgd door “De woonboot”. Er werd afgesloten met een liedje speciaal voor Café De Concurrent en dat was “Bij ons in De Concurrent”. Het was een gezellige, zonnige middag met mooie koren en mooie liedjes. Hierbij willen dan ook Smartlappenkoor Scharretjoe, het Westhoeks Mannenkoor en Café De Concurrent hartelijk bedanken.

Het Vrienden Smartlappenkoor heeft zondag 26 mei jl. weer een succesvol optreden verzorgd tijdens het 16e Smartlappen- en Levensliederenfestival bij La Sonnerie in Son & Breugel. Het koor wist de vierde plaats te bemachtigen.

La Sonnerie is gevestigd in het voormalige klooster van de Zusters Der Liefde. De accommodatie van La Sonnerie is sinds 2004 de officiële trouwlocatie van de gemeente Son en Breugel en is vanaf dat jaar ook de plaats voor het jaarlijks terugkerende Smartlappen- en Levensliederenfestival. Vanuit het gehele land trekken touringcars vol koorleden en muzikanten dan naar La Sonnerie. Het smartlappenfestival staat altijd garant voor een verrassende middag waar bezoekers genieten van de diverse koren en uit volle borst mee kunnen zingen. Het enthousiasme waarmee de zangers, zangeressen en muzikanten op het grote podium in de voortuin en in de binnenplaats staan te zingen is ongekend.

Sinds twee jaar is de formule om de onderlinge krachten van de koren te meten veranderd. Was het voorheen zo dat door elk koor een act moest worden uitgevoerd, wordt er nu een zangwedstrijd gehouden waarbij alle koren in de Kapelzaal van la Sonnerie voor een vakjury hun kwaliteiten moeten tonen. De Kapelzaal waarin enkele oude elementen nog steeds zichtbaar zijn, zoals het houten plafond, de grote glas-in-lood ramen, het altaar en de biechtstoel, leent zich door de prima akoestiek uitstekend voor een zangwedstrijd zonder microfoonversterking.

Het Vrienden Smartlappenkoor is bij La Sonnerie geen onbekende. Vanaf de start heeft het koor jaar bijna elk jaar meegedaan waarbij met de uitvoering van een act zelfs de eerste plaats werd veroverd. Het was dan ook spannend hoe er deze keer op zangkwaliteit met de elf deelnemende koren gejureerd zou gaan worden . De Waredo's uit Dodewaard, Beekse Smart uit Prinsenbeek en de Heydse Vismaatjes uit Ter Heyde Aan Zee vielen in de prijzen. Het Vrienden Smartlappenkoor eindigde op de vierde plaats.

Het was als vanouds druk en gezellig, de weersomstandigheden waren prima en de onderlinge contacten tussen de koren werden verstevigd. De organisatie was de mening toegedaan dat het Vrienden Smartlappenkoor ook op muzikaal gebied weer een topprestatie had geleverd en dat zij het koor graag weer terug wilde zien. Het Vrienden Smartlappenkoor is een van de weinige koren met een eigen muzikale begeleiding door een combo bestaande uit twee percussionisten, twee accordeonisten en een bassist. Het koor onderscheidt zich daarmee van de vele andere koren die doorgaans zingen met geluidsbanden. Het publiek weet deze begeleiding altijd enorm te waarderen.

 

Bekijk ook de foto's: Smartlappenfestival te Son en Breugel

>>> Om de foto's van dit optreden te zien: 2018-12-22 Kerst in Koolhoven te Tilburg!

We zijn in Koolhoven Tilburg, voor ons optreden bij en tijdens de lampionnen optocht. Het weer is gelukkig droog en niet zo guur. Voor ons staat er een tent klaar waar we in kunnen zingen, het orkest staat al opgesteld en langzaam komt iedereen in Koolhoven aan. Koolhoven is prachtig versiert elk huis heeft de zelfde versiering en het is één geheel. Steeds meer mensen komen rond de tent staan, en er is Glühwein en chocolademelk met slagroom. Ook een heuse snoepkraam met van alles erop en aan. Vuurkorven voor de marshmallows en een heel gezellige sfeer. We beginnen aan ons eerste optreden en het lijkt wel of alle mensen uit hun huis komen, want er kwam steeds meer publiek bij. Mensen met lampjes aan hun kleding, kinderen met lampionnen, kinderwagens versiert met lampjes, wat leuk om te zien en ja ook de kerstman was er. Na het eerste optreden splitsen we op.

Een aantal leden bleven achter om te samen ter plekke onze liederen ten gehore te brengen. De andere lopen met de kinderen mee. Op de snuitjes van de kinderen staat de spanning af te lezen want men is heel serieus met het vasthouden van hun lampionnetje. Maar wanneer we gaan lopen en zingen valt de spanning eraf en komen de blije toetjes tevoorschijn. Sommige zingen zachtjes mee en het is enorm gezellig. We lopen door de wijk Koolhoven en mensen die lekker binnen zaten bij de haard kwamen spontaan toch even kijken naar wat er buiten gebeurde. Ook in de andere straten was het gezellig versiert en wat was het een grote optocht. Zoveel mensen die zoveel warmte uitstraalde daar wordt een mens toch wel heel blij van. Terug bij de tent aangekomen zongen we onze tweede reeks liederen en bij het liedje Jingle bells vroeg onze dirigent of de kinderen bij het koor wilde gaan staan om mee te zingen. Nou dat was niet tegen dovenmans oortjes gezegd en heel enthousiast kwamen de kleintjes en daarna wat groter kinderen voor ons staan en zongen met ons mee. Men vond het zo leuk dat ze de verdere liedjes gewoon bij ons bleven staan en wie weet zitten er aankomende nieuwe koorleden bij. Het was een fantastische avond en als ik een kerstgedachte zou mogen uitspreken, dan zou ik wensen en ik denk met mij wel alle koorleden, dat het over de hele wereld zo vredig zou met zo’n warme kerstsfeer als deze avond in Koolhoven.

Lieve mensen uit Koolhoven dank jullie wel voor jullie gastvrijheid en we komen graag volgend jaar terug.

Agenda ...

2022-12-17 Loonse Kerst Klokkenloop

Op zaterdag 17 December 2022 zijn wij te Loon op...

Nieuws ...

2022-09-25 Cafe Chantant 2022!

  Op Zondag, 25 September 2022 was het zover..... Ons...

2022-08-27 Optreden bij de "Tranen van Van Cooth"

  Op Zaterdag 27 Augustus 2022 was het zover..... We...

2022-07 Aller eerste optreden in Bemmel sinds coronapandemie

Aller eerste optreden van het "Vrienden Smartlappenkoor" uit Dongen in...

2020-03-12 Voorzitterswissel bij het Vrienden Smartlappenkoor

Voorzitter Vrienden Smartlappenkoor heeft het stokje na 6 jaar overgedragen...

2019-15-12 Vrienden Smartlappenkoor zong in Loon op Zand tijdens de...

Op 15 december waren we uitgenodigd voor 3 optredens van...